Stagiu militar pe bază de voluntariat. Statul insa il…plateste

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica nationala Slider

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, la Cluj, că este analizată o idee potrivit căreia în România să fie legiferat stagiul militar pe bază de voluntariat, dar să existe şi posibilitatea plătirii celor care optează pentru o astfel de formă de instruire, informeaza Agerpres.

Dar câştigă şi societatea, pot să câştige şi ei şi nu există obligativitate. Cred că aceasta este o soluţie mai interesantă, pe care am putea-o discuta politic. Deocamdată, este la nivelul de idee. Eu, personal, cred că nu este o idee rea’, a spus Vasile Dîncu.

El a adăugat că, deocamdată, sistemul de recrutare este cel actual, cu o armată profesionistă.

Deocamdată, nu se schimbă acest sistem pe care îl avem în acest moment, al unei armate profesioniste, şi discuţia despre efective este o discuţie majoră în Europa în acest moment’, a menţionat ministrul.

Pensii majorate 

El a mai spus că pensiile sub 2.500 de lei ale militarilor vor fi majorate cu 10% şi că în Parlament ar urma să fie modificate legile prin care au fost create o serie de nedreptăţi în sistemul de pensii militare.

‘Pensiile militarilor vor creşte cu 10%, cele sub 2.500, asta este o prevedere a programului nostru de guvernare. Pe de altă parte, noi ne-am întâlnit cu reprezentanţii celor mai multe dintre asociaţii pensionarilor şi militarilor în rezervă, am stabilit deja un comitet operaţional (…) pentru a încerca să găsim, reuşim în parlament să facem să eliminăm nedreptăţile care există în acest moment în sistemul de pensii. Sunt unele nedreptăţi generate de tot felul de legi încropite în anii din urmă de diverse regimuri politice şi care au creat disproporţii foarte mari’, a spus Vasile Dîncu.

El a adăugat că există promisiunea de la Ministerul Finanţelor ca ‘în acest an’, în funcţie de colectare, să se reuşească şi plata a unor restanţe care există după 2016 în privinţa unor pensii militare.

‘De asemenea, avem de la Ministerul de Finanţe promisiunea că în acest an, în funcţie de colectare, vom reuşi să plătim şi unele restanţe care există din 2016 încoace. Sper că vom avea o mai bună colectare şi vom reuşi să aducem banii care sunt necesari. Dar, pe de altă parte, vreau să vă spun că în limitele procentului de 2% pe care societatea îl acordă până la urmă armatei române, în acest moment suntem într-o situaţie în care nu putem să spunem că nu ne putem îndeplini misiunile pe care le avem şi, de asemenea, şi cele legate de nivelul de viaţă al familiilor şi al militarilor’, a mai subliniat Vasile Dîncu.

Despre razboi

Referindu-se la tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, că războiul este un eşec al negocierii şi că românii din România, dar şi cei din Republica Moldova, pot să stea liniştiţi de sărbători.

‘Războiul este un eşec al politicienilor şi al negocierii. De aceea, noi, ce putem să spunem în acest moment, că suntem mereu pregătiţi, ne pregătim, ca orice armată, pentru tot ceea ce este mai rău. Însă, aş vrea să spun în această perioadă, când suntem în zona sărbătorilor, că, dincolo de o situaţie geostrategică care conţine riscuri şi pericole, putem să stăm liniştiţi, să sărbătorim liniştiţi în această perioadă, pentru că nu există o ameninţare care să ducă la, să spunem, o îngrijorare majoră din partea populaţiei’, a spus Vasile Dîncu.

El a fost întrebat, pe aceeaşi temă, şi de eventualul pericol la care ar fi expuşi românii din Republica Moldova.

‘Nu există niciun pericol din punctul acesta de vedere. Ce aţi văzut şi dumneavoastră în ultima vreme şi ce a putut să pară ca fiind o, să zicem, creştere a riscului, a fost faptul că comandamentele NATO, faptul că politicienii, inclusiv preşedintele Biden, au intensificat discuţia, negocierea cu Federaţia Rusă, Rusia fiind evident o ţară în care este concentrată puterea şi decizia şi atunci în orice strategie politică trebuie să intensifici mesajele cu cei de la vârf, cu cei care ar putea să ia decizii.

Este un proces complex de negociere, în acest moment există premise pentru ca negocierile să meargă mai departe şi să nu ajungem la un eşec politic în negocieri’, a mai spus Vasile Dîncu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *