Liderul AUR, George Simion, are interdicţie de a intra în Republica Moldova până în toamna anului 2028. Autorităţile de la Chişinău au prelungit decizia anterioară cu încă cinci ani. Reacţia lui Simion

Politica nationala Slider

Liderul AUR, George Simion, are interdicţie de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani, adică până la 1 octombrie 2028, după ce o decizie iniţială în acest sens, luată în 2018, a fost prelungită cu încă cinci ani, au confirmat vineri pentru publicaţia NewsMaker reprezentanţii Inspectoratului General pentru Migraţie al Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău, informează News.ro.

Preşedintele AUR George Simion a afirmat, vineri pentru News.ro, că acest lucru denotă faptul că nimic nu s-a schimbat peste Prut, în ultimii ani. El a adăugat că „în loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România, doar atunci când le convine lor”.

Inspectoratul General pentru Migraţie a precizat pentru NewsMaker că de la începutul războiului din Ucraina, a luat măsura asiguratorie de a declara ca indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova 98 de cetăţeni străini.

„În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceştia au desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice în privinţa acestora că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”, a explicat Inspectoratul.

În ceea ce-l priveşte pe George Simion, Inspectoratul a declarat că „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de încă 5 ani”.

„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autorităţile din România despre decizia adoptată”, a precizat Inspectoratul.

Potrivit instituţiei, George Simion a contestat în instanţă măsura impusă, iar Inspectoratul se află în prezent în litigiu cu cetăţeanul român.

Recent, premierul Marcel Ciolacu declara că va cere premierilor Ucrainei şi Republicii Moldova să explice motivele pentru care preşedintele AUR George Simion are interdicţie de a intra în aceste două ţări. Însă Ciolacu a atras atenţia că nu va avea posibilitatea să facă publice aceste informaţiiGeorge Simion a fost expulzat la 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani.Potrivit TV8, interdicţia a fost impusă după ce la 27 august 2018, unui grup de cetăţeni români, participanţi la Marşul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul iniţial a fost comportamentul inadecvat şi provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale şi o serie de ameninţări în discuţiile cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. În acelaşi timp, autorităţile din România au negat afirmaţiile spunând că tinerii au avut un comportament adecvat.

În martie, 2021, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Poliţia de Frontieră de la Vama Leuşeni i-a transmis oficialului român că acesta are o interdicţie valabilă până în 2023.

Nici în iunie 2022, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Moldova, unde avea loc şedinţa comună a parlamentelor Republicii Moldova şi României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *