Vasile Dîncu: „Hora Unirii a rămas doar ritual sau gest mecanic pentru trăitorii în cercul politicii”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Fostul vicepremier în Guvernul Cioloș și ministru al Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, a susținut că Hora Unirii „este lipsită de substanță și sens, de mai bine de două decenii” și că „a rămas doar ritual sau gest mecanic pentru cei mai mulți dintre trăitorii în cercul politicii”, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

„Începem să nu mai recunoaștem decât o înfățișare a politicii: cea a urii și războiului continuu. Conflictul generat de orgolii, de emoție sau poate de lipsa proiectelor pozitive. Uneori intră în hora politicii războinice oameni normali sau inocenți, dar trebuie să plece sau să se adapteze. Hora unirii este lipsită de substanță și sens, de mai bine de două decenii. A rămas doar ritual sau gest mecanic pentru cei mai mulți dintre trăitorii în cercul politicii”, a scris Dîncu.

De asemenea, el consideră că din cauza „acestui război al sfârșitului lumii noastre” nu se pot face mari proiecte proiecte precum autostrăzile și nu sunt absorbite fondurile europene.

„Solidaritatea noastră poate apărea cel mai frecvent doar din unirea în emoție negativă și respingerea adversarului. Ca și cum adversarul politic ar veni de pe o alta planetă sau ar fi vreun năvălitor din zări îndepărtate pe pașnicul nostru meleag, mobilizăm o energie demnă de cauze mai nobile în acest război al sfârșitului lumii noastre. De ce nu putem face autostrăzi, de ce nu se acumulează nimic, nu absorbim fonduri europene, de ce ne pleacă medicii? Simplu, nimeni nu mai acceptă că este nevoie de echipe, de împărțirea cu ceilalți, de efort comun sau de acceptarea unui rol, dar nu neapărat cel de conducător”, a afirmat Vasile Dîncu.

Totodată, el conchide că, „fascinați de vulgaritatea politicii”, românii sunt asemănători cu „câteva milioane de insule care nu pot forma nici măcar un arhipelag”.

„Tot mai fascinați de vulgaritatea politicii, ne-am pierdut capacitatea de a admira sau de a crede în cineva, în ceva, fie om, fie idee, fie valoare. Ce o să le spunem copiilor de 24 ianuarie fără a roși? Că suntem câteva milioane de insule care nu pot forma nici măcar un arhipelag … La mulți ani, Românie încă neunită”, mai spune fostul vicepremier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *