PSD depune moțiune de cenzură împotriva guvernului…Grindeanu

Politica nationala

PSD şi ALDE deţin suficiente voturi împreună pentru a demite Guvernul prin moţiune de cenzură. Ea ar putea fi votată în cel mult o săptămână de la depunere, conform News.ro

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susţinere din partea altor grupuri. O moţiune de cenzură care ar fi depusă la începutul săptămânii viitoare ar putea fi votată în cel mult 8 zile de la introducerea în Parlament, potrivit regulamentelor.

Potrivit Constituţiei, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, va fi nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

Nu este clar cum se va poziţiona opoziţia, PNL, USR şi PMP, dar nici UDMR şi minorităţile naţionale. În privinţa opoziţiei, nu au existat declaraţii oficiale pe această temă, în timp ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu a vrut să comenteze posibilitatea unei moţiuni de cenzură. Întrebat dacă UDMR va vota o moţiune de cenzură, în baza protocolului de colaborare parlamentară semnat cu PSD, el a afirmat că astfel de lucruri vor fi decise în cazul în care se va ajunge la o asemenea situaţie.

USR a transmis că soluţia trebuie să fie declanşarea alegerilor anticipate. PNL a refuzat să precizeze poziţia, spunând că aşteaptă rezolvarea crizei mai întâi.

După depunerea moţiunii de cenzură, ea trebuie citită în plenul comun al Parlamentului în cel mult 5 zile, iar dezbaterea şi votul trebuie să aibă loc cel târziu la trei zile după aceea.

Astfel, dacă moţiunea de cenzură va fi depusă luni, ea va fi votată cel mai probabil lunea sau marţea viitoare.

Liderii PSD reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional au început să dezbată, joi, posibilitatea iniţierii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, care ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, în condiţiile în care simpla excludere a lui Grindeanu din partid nu ar rezolva criza şi nu ar duce la pierderea funcţiei, au declarat, pentru News.ro, surse social-democrate, scrie News.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *