Dezbatere PNL Cluj: „Imprevizibilitatea socio-economică și influențele asupra natalității”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

PNL Cluj-Napoca împreună cu Fundaţia Părinţi Clujeni, vă invită la dezbaterea publică „Imprevizibilitatea socio-economică și influențele asupra natalității” joi, 18 ianuarie, începând cu ora 17:30, la Hotel Univers T. Deși acest aspect nu este unul foarte sensibil la nivel de individ, situația demografiei în România rămâne o problemă națională serioasă. Motivul organizării acestei dezbateri este faptul că populația României este în continuă scădere din cauza natalității scăzute și a emigrației.

Pentru Partidul Naţional Liberal este prioritară sprijinirea creșterii natalității, respectiv ajutarea femeilor la reintegrare pe piața muncii şi susţinerea familiilor active din România. Fără o abordare sustenabilă, gândită pe termen lung, viitorul României este amenințat de crize sociale și economice.

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică apărute în luna decembrie a anului trecut arată un spor natural negative pe întreg parcursul anului 2017. Astfel, în timp ce numărul nașterilor în România din perioada ianuarie-octombrie 2017 a fost 161 de mii, în aceeași perioadă numărul deceselor înregistrate a fost 216 mii, rezultând așadar o scădere a populației cu 55 de mii de cetățeni.

Statistica Eurostat arată că între anii 2006 și 2015 numărul cetățenilor români emigranți pe o perioadă lungă de timp a fost de aproximativ 1.5 milioane de cetățeni, iar din 2013 numărul acestora crește în fiecare an.

Mai mult, scăderea demografică rămâne un fenomen present în România, fapt arătat și de Eurostat ce anunță o populație de 21.1 milioane de locuitori la momentul aderării la Uniunea Europeană, iar în 2017, 10 ani mai târziu, indică 19.6 milioane de locuitori.

La dezbatere vor participa deputatul PNL Adrian Oros, deputatul PNL Florin Stamatian, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, Dr Mihaela Hărăguş, Centrul de studiere a populaţiei, psihoterapeutul Raluca Irimie şi directorul executiv al Fundaţiei Părinţi Clujeni, Cristina Grigore.

De asemenea, la eveniment sunt așteptați să participle toți cei interesați: cetățeni, personae fizice și juridice, organizații ale societății civile, organizații neguvernamentale, reprezentanți ai instituțiilor publice interesate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *