PNL Cluj insistă la centru pentru funcția de prefect. Liberalii avertizează că se revigorează ultranaționalismul clujean

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Liderii PNL Cluj, Emil Boc și Daniel Buda, i-au cerut din nou sâmbătă, în cadrul ședinței Biroului Politic Național (BPN), lui Ludovic Orban funcția de prefect a județului, cedată la negocieri celor de la UDMR, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la discuții.

Liberalii clujeni au avertizat că, dacă prefectul rămâne la UDMR, există pericolul reactivării curentului naționalist în Cluj.

Conform ActualdeCluj ei sunt dispuși să ofere alte posturi UDMR ca acesta să renunțe la postul de prefect!

”Emil Boc a reamintit în BPN eforturile pe care le-a făcut de când este primar pentru ameliorarea situației etnice și a subliniat că acum există potențialul să se revitalizeze sentimentele antimaghiare”, a declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul PNL.

Contactat de G4Media.ro, Buda a spus că negocierile cu UDMR țin de bucătăria internă a partidului, dar că el este încrezător că se va ajunge la o soluție.

”Am cerut găsirea unor formule, astfel încât să putem găsi un numitor comun ca să avem prefectul. Toată lumea este deschisă la discuții. Mizăm pe buna colaborare pe care am avut-o de-a lungul timpului cu UDMR”, a declarat liderul PNL Cluj pentru siteul citat.

La Cluj ultranaționalismul a jucat un rol important între anii 1992-2004, când această ideologie a fost politica locală impusă de PUNR apoi PRM prin principalul său decident politic, primarul Gheorghe Funar. El a fost sprijinit și de asociații dure ca Uniunea Vatra Românească sau mai ”soft” ca Asociația Cultural Patriotică ”Avram Iancu”. Ultranaționaliștii clujeni spuneau că ei se opun UDMR și lui Tokes Laszlo,  atunci în UDMR, care militau pentru drepturi pentru minoritatea maghiară din România și diverse forme de autonomie dar ultranaționaliștii acuzau că… ”vor Ardealul”. Acum România și Ungaria sunt țări NATO și UE.

În urmă cu două săptămâni negocierile din Alianța de guvernământ PNL-USRPLUS-UDMR  ratificată d eBPN al PNL a decis că postul de prefect al Clujului revine..UDMR, desi la PNL Cluj e cea mai performantă filială liberală din țară. Postul a devenit liber după ce prefectul PNL Mircea Abrudean a avansat secretar general adjunct al guvernului.

Prefect a fost numit Tașnadi Szilard dar hotărârea nu a apărut încă în monitorul oficial.Interimat e subprefectul PNL, Irina Munteanu.

Între timp la Cluj s-au deschis și închis  datorită urcării rate de infectare, după doar 4 zile de la deschidere, localurile si sălile de spectacole, decizie ce va isca proteste în stradă, marți, din partea proprietarilor din sectorul HoReCa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *