Cîţu, mesaj pentru Rafila: „Dacă oferim testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai crească”

Politica nationala

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, joi, că PNL nu susţine testarea gratuită pe termen nelimitat a angajaţilor la stat şi privat care refuză să se vaccineze anti-Covid, aşa cum prevede varianta propusă de Alexandru Rafila cu privire la proiectul de lege pentru impunerea certificatului Covid. Fostul premier a precizat că liberalii nu susţin o astfel de variantă a proiectului privind certificatul verde.

„Ministrul Finanţelor trebuie să îmi spună dacă îşi permite [să plătească 10 teste pe lună, pe termen nelimitat, pentru angajaţii de la stat şi privat – n.r.]. Deocamdată, am primit o variantă a acestui proiect de lege. Nu am discutat-o cu colegii mei, cu specialişti, astăzi o să o discutăm, să vedem. Dar ca principiu ştiţi opinia mea: nu poţi să susţii nelimitat o astfel de cheltuială atunci când există un vaccin gratuit, iar soluţia de a depăşi pandemia este vaccinarea, nu testarea.

Sunt cazuri speciale, e adevărat, în care oamenii nu se pot vaccina, ok, înţelegem, dar în rest nu este nicio soluţie şi trebuie să pornim de la principiul de bază sau de la ce am dori de la acest certificat verde: acela de a creşte rata de vaccinare. Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai crească”, a precizat preşedintele Senatului.

De asemenea, Cîţu a transmis că atât el, cât şi PNL nu susţin o astfel de variantă a proiectului privind certificatul verde Covid.

Proiectul de lege propus de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru impunerea certificatului Covid angajaţilor conţine o prevedere potrivit căreia statul va plăti de la buget testele pentru angajaţii care nu vor să se vaccineze. Proiectul, consultat de G4Media, prevede că “fiecare angajat … beneficiază de maximum 11 testări antigen rapide/lună, pe perioada existenţei obligaţiei angajatorului de a solicita certificatul ELECTRONIC COVID-19 din sumele alocate de la bugetul de stat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *