Rafila, despre lipsa de personal din spitale: Această criză nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment

Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă, la Bistriţa, că problema crizei de personal din spitale nu poate fi rezolvată printr-o “soluţie de moment” ci printr-o “strategie a resurselor umane specializate”. În plus Rafila, a subliniat importanţa colaborării cu universităţile de medicină.

„Criza de personal din spitale nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Soluţiile de moment sunt soluţii pe care încercăm să le introducem atunci când avem o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia. Dar criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate.

Staţi puţin, că abia am venit la Ministerul Sănătăţii. Sigur, avem o strategie cadru, dacă vreţi, să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, vom avea oameni bine pregătiţi”, a precizat Rafila, citat de Agerpres, cu ocazia inaugurării noii unităţi de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.

Totodată, Rafila a transmis că, deşi fenomenul migrării specialiştilor din sănătate a încetinit, în următorii ani va exista o criză a medicilor de familie, în condiţiile în care mulţi dintre aceştia au vârste de peste 50 de ani:

„Trebuie să facem cumva să schimbăm situaţia medicinii de familie, pentru că în momentul de faţă medicii de familie au o medie de vârstă foarte înaintată, de peste 50 de ani. Lucrul acesta va duce, în anii următori, la o criză de medici pentru asistenţa medicală primară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *