32 de ani de la Revolutie. Programul evenimentelor comemorative de MARTI

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Marti, 21 decembrie 2021 se implinesc 32 de ani de la Revolutia anticomunista din 1989 de la Cluj-Napoca.

Clujul Politic va prezinta evenimentele in memoriam:

Ora 10.00-11.00. Camera de Comert si Industria, fostul hotel Astoria. Depunere de coroane si marsul revolutionarilor la monumentul statuar Statuar Stalpii Impuscati. 

Ora 12.00. Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii. Depune de coroane, slujba de pomenire. Participa urmasii ranitilor si mortilor, cele 6 asociatii de revolutionari, oameni politici, partide, societate civila, mass-media.

Ora 13.30. Inaugurare monument Memorandisti expozitie foto cu Revolutia pe bcd Eroilor, primaria in parteneriat cu MNIT. Expozitia e deschisa in perioada 21 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022. ”Expoziția este compusă din fotografii ce ilustrează evenimentele Revoluției din decembrie 1989 în Cluj-Napoca, dar și în alte orașe din țară: București și Timișoara. Imaginile expuse reprezintă realitatea trăită de revoluționarii care au luat parte la evenimentele din decembrie 1989, devenind martiri prin sacrificiul lor pentru idealul libertății”, a comunicat Primăria.

Ora 16.00.  Petre Roman, Emil Boc si Andrei Marga, participa la o masă rotundă online la Cluj despre Revoluție.

Masa rotundă deschisă cu tema: Revoluția Română din Decembrie 1989 și impactul acesteia asupra istoriei recente a României.

Participa:

  1. Emil BOC – Primarul Municipiului Cluj-Napoca
  2. Petre ROMAN – Director General al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD)
  3. Dorel VIȘAN – membru Colegiul Național IRRD 1989
  4. Gheorghe PASTOR – membru Colegiul Național IRRD 1989
  5. Cristina POPA – Președintele As. Pentru Adevărul Revoluției Cluj-Napoca
  6. Dorel LĂPUȘAN – Vicepreședintele As. Pentru Adevărul Revoluției Cluj-Napoca
  7. Viorel LUCA – Președintele As. Luptătorilor 21 Decembrie
  8. Cristian MATEI – As. De Caritate Revoluția Română
  9. Horia PINTICAN – Președinte As. 22 Decembrie Cluj-Napoca
  10. Andrei MARGA – Prof. univ. dr., fost ministru al Educației

In memoria Ballai Zoltan Csaba

Unul din tinerii ucisi de Armata a fost Ballai Zoltán Csaba, 18 ani, impuscat mortal la Fabrica de Bera. El va fi comemorat la Cluj-Napoca. În memoria lui Zoltán va fi amplasat un panou informativ pe strada pe care a locuit.

Zoltán este unul dintre eroii necunoscuți ai Revoluției Române din 1989 a cărui poveste merită să fie știută de toți clujenii. El a fost unul dintre miile care s-au adunat pașnic pentru a cere libertate și democrație, dar au fost atacați cu armament de război.

Zoltán avea numai 18 ani când a fost lovit de gloanțe în data de 21 decembrie 1989, la aproximativ ora 18.00.

zoltan

„În ziua fatidică, Zoltán era, împreună cu prietenul său Cornel Cătinaș, în fruntea unui protest. Ajunși față în față cu un dispozitiv militar, Cornel a distins un zgomot specific și la tras de mână pe Zoltán: <<Și-au încărcat armele, trebuie să plecăm>>.

Acesta a răspuns cum numai un erou o face: <<Nu, nu îmi e frică>>”, arată organizatorii acestui eveniment.

El și câteva zeci de oameni au fost împușcați în câteva minute la Fabrica de Bere. Un martor a relatat că însuși comandantul dispozitivului le-ar fi spus subordonaților arătând spre Zoltán: „Pe urâtul ăla cu gura mare să mi-l lăsați mie”.

Manifestanții nu au cedat. Au revenit în stradă a doua zi pentru a cere libertate, democrație și un trai decent. Dictatura comunistă a fost dărâmată într-un final, dar rămâne deschisă întrebarea dacă revendicările Revoluției din 1989 au fost îndeplinite.

Panoul comemorativ va fi amplasat pe strada Iașilor nr 6, lângă Piața Mihai Viteazul, unde a locuit Zoltán, începând cu ora 18.00. Toți cei care doresc să îl cinsească pe erou sunt așteptați.

De asemenea, clujenii sunt rugați ca în memoria martirilor Revoluției Române din 1989 să aprindă, în seara de 21 decembrie, câte o candelă la fereastră.

„Apelăm la spiritul civic al comunităţii pentru ca evenimentele petrecute acum 32 de ani să nu fie comemorate şi instrumentalizate doar de politicieni”, arată organizatorii acestui eveniment, Korzo, Turul Revoluției din 1989 și Asociația București.

 

1 thought on “32 de ani de la Revolutie. Programul evenimentelor comemorative de MARTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *