REVELION 2022: Iubitorii de păsări din Cluj nemulțumiți de deciza municipalității de a organiza focuri de artificii în zone verzi

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Reprezentanții filialei clujene a Societății Ornitologice Române, a criticat decizia Primăriei Cluj-Napcoa de a organiza de Revelion focuri de artificii în patru locații din oraș. Aceștia au transmis un avertisment în legătură cu organizarea de astfel de evenimente în zone verzi ale orașului.

„Am aflat cu tristețe că Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu doar că nu a renunțat la planul de a ține 4 spectacole cu focuri de artificii la trecerea în noul an, dar și că printre locațiile alese se numără zone verzi.

Dacă tot ne punem etichetă de oraș smart și inovator, cursul firesc al lucrurilor ar fi fost căutarea de soluții alternative, cât mai puțin nocive pentru oameni, animale și mediu.

Asta se face deja în acele locuri unde oamenii au înțeles că unele obiceiuri nu pot râmâne neschimbate, atâta vreme cât este evident pericolul pe care îl reprezintă.

Cetățuia, Parcul Iuliu Prodan din Cartierul Zorilor sau zona Iulius Mall, aflată în apropierea marelui spațiu verde pe care îl dorim a fi Parcul Est, sunt spații verzi importante atât pentru noi, oamenii, cât și pentru animalele sălbatice.

Aceste oaze de biodiversitate ar trebui protejate, nicidecum „bombardate”, fie și pentru o scurtă perioadă de timp, pentru plăcerea noastră de câteva minute. Efectul acestor distracții asupra unora dintre noi și asupra animalelor, fie de companie, fie sălbatice, variază de la neplăcere la pierderea vieții.

Credem că nu putem ignora dovezile clare ale consecințelor nefaste pe care acțiunile noastre le pot avea asupra unor viețuitoare fără apărare. E nevoie de o schimbare, astfel ca începutul plin de speranță pe care îl dorim pentru noi, să nu devină tragedie pentru alte ființe”, a transmis SOR Cluj.

Mai mult, alături de mesaj a fost postată o imagine cu mai multe păsări care au fost victime ale focurilor de artificii la Roma, anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *