Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în mesajul transmis la comemorarea atentatelor din 11 septembrie, din SUA, că lecţia celor 21 de ani în care toate societăţile democratice s-au coalizat împotriva terorismului ne este călăuză pentru convieţuirea în pace şi siguranţă şi că aceste peste două decenii au însemnat o tranziţie lungă şi anevoioasă de la şoc şi teamă până la echilibru şi solidaritate: între cetăţenii planetei şi între naţiunile lumii.
„Au trecut 21 de ani de la atacurile teroriste care au însemnat şoc, teamă şi durere pentru întreaga lume. Tragedia naţiunii americane, împărtăşită de întreaga planetă, a lovit în fibra libertăţii şi democraţiei – încrederea şi respectul faţă de celălalt. Cinstim memoria celor care au plecat dintre noi şi suntem alături de supravieţuitorii şi salvatorii atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.
Aceste peste două decenii au însemnat o tranziţie lungă şi anevoioasă de la şoc şi teamă până la echilibru şi solidaritate: între cetăţenii planetei şi între naţiunile lumii”, afirmă premierul în mesajul său.
El precizează că „soliditatea comunităţii internaţionale a fost dovedită din nou prin modul concertat în care ameninţările la adresa păcii şi securităţii internaţionale au fost adresate, într-o luptă necontenită împotriva terorismului şi pentru protejarea democraţiei”.
El aminteşte că militarii români, în misiuni dintre cele mai complexe, au dovedit profesionalism şi dedicare, contribuind la apărarea păcii şi valorilor democratice.
„În cele mai importante misiuni, în Irak şi Afghanistan, militarii români au fost solidari faţă de partenerul american, luptând alături de societăţile democratice împotriva terorismului şi pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
Camarazilor mei le sunt recunoscător şi încă o dată le mulţumesc! Spiritul lor de sacrificiu ne inspiră şi astăzi când trăim din nou în realitatea războiului din apropierea graniţelor. Iar exemplul lor ne arată că solidaritatea şi umanitatea sunt cheia către poarta securităţii regionale şi globale”, afirmă şeful Executivului.
În opinia sa, parteneriatul strategic România-SUA continuă să fie un pivot pentru stabilitatea în regiune şi pe continent, mai ales în contextul războiului din Ucraina. România este acum un teritoriu securizat, un stat care are capacitatea să-şi apere cetăţenii şi teritoriul în această perioadă dificilă, să fie linie de siguranţă a Uniunii Europene.
”Lecţia celor 21 de ani, în care toate societăţile democratice s-au coalizat împotriva terorismului, ne este călăuză pentru convieţuirea în pace şi siguranţă”, conchide Nicolae Ciucă.