Buda, PNL Cluj: CE anunță o alocare de 90 de milioane de euro pentru proiecte privind solul

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
 
Comisia Europeană a anunțat un angajament financiar semnificativ de 90 de milioane de euro pentru susținerea a 17 proiecte de cercetare care contribuie la misiunea UE „Un pact al solului pentru Europa”, anunță europarlamentarul clujean Daniel Buda.
 
Aceste proiecte au ca obiectiv refacerea și protejarea sănătății solului, precum și asigurarea unei producții durabile de alimente sănătoase, protejarea biodiversității și consolidarea capacității de a face față schimbărilor climatice, contribuind astfel la realizarea obiectivelor Pactului Verde European.
 
În total, aceste proiecte adună 314 participanți din 32 de țări, inclusiv România. Echipa de participanți variază de la universități și instituții de cercetare la întreprinderi mici și mijlocii, organizații neguvernamentale și autorități locale.
 
Aceste proiecte se anunță a avea un impact semnificativ până în anul 2030 și vor aduce beneficii notabile precum:
reducerea deşeurilor rezultate din prelucrarea alimentelor şi valorificarea reziduurilor în vederea producerii şi testării unor amelioratori de sol organici şi produse fertilizante; 
furnizarea de instrumente şi metode de identificare a surselor de poluare a solului şi de îmbunătăţire a punerii în aplicare a gestionării durabile şi rentabile a terenurilor în zonele urbane şi rurale;
dezvoltarea unui cadru pentru monitorizarea, raportarea şi verificarea eforturilor gestionarilor de terenuri în vederea sechestrării dioxidului de carbon şi a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră;
crearea unei structuri de tip ghişeu unic pentru a sprijini, a extinde şi a promova viitoarea reţea de 100 de „laboratoare vii” şi „faruri” din cadrul misiunii „Sol”, care va începe să funcţioneze anul viitor;
Cele 17 proiecte au fost selectate de experți independenți, după o evaluare atentă, dintr-un număr de 71 de propuneri eligibile depuse în anul 2022.
Misiunea „Un pact al solului pentru Europa”, lansată în septembrie 2021, reprezintă un pas important în realizarea tranziției către refacerea și protejarea solurilor până în 2030. Aceasta presupune dezvoltarea unei rețele eficiente formată din 100 de „laboratoare vii” și „faruri”, finanțarea unui program amplu de cercetare și inovare, cu o componentă puternică în domeniul științelor sociale, armonizarea monitorizării solului în Europa și creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța solului în ecosistem.
Aceste eforturi sunt esențiale pentru protejarea biodiversității, asigurarea accesului la apă și alimente sănătoase și consolidarea rezistenței în fața dezastrelor naturale, cum ar fi incendiile de vegetație și inundațiile.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *