Fostul ambasador Liviu-Petru Zăpârţan: Relaţiile dintre România şi Vatican sunt foarte bune

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Prof. dr. Liviu-Petru Zăpârţan, fost ambasador al României la Vatican, a declarat pentru AGERPRES că relaţiile dintre România şi Vatican sunt foarte bune.

El a susţinut, luni seară, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, conferinţa „Relaţiile diplomatice România – Vatican”, urmată de lansarea volumului „Romania – Santa Sede: 100 anni di relazioni diplomatiche”, ediţie îngrijită de Liviu-Petru Zăpârţan şi apărută la Editura „Şcoala Ardeleană”, sub egida Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta şi a Academiei Române.
 

Foto: (c) Marius Avram / AGERPRES


„Pot să spun că, în calitatea pe care am avut-o, de ambasador pe lângă Sfântul Scaun, am simţit direct pulsul evoluţiei relaţiilor dintre România şi Vatican şi le pot caracteriza ca foarte bune. Adică, toate iniţiativele pe care le-am avut legate de colaborarea bilaterală au găsit un ecou extrem de favorabil, de prietenesc în mediile vaticane. Şi asta se referă la schimburile profesionale, să zic aşa, între Vatican şi bisericile catolice din România, se referă la schimburile de studenţi – avem sute de studenţi în universităţile vaticane, ceea ce este îmbucurător -, avem schimburi culturale deosebite. Toate la un loc dau un semn bun calitativ despre relaţiile dintre România şi Vatican”, a spus Liviu-Petru Zăpârţan.

Printre vorbitori s-a numărat şi fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş.

„Este o carte consacrată aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Vatican. Stabilirea acestor relaţii a fost un moment semnificativ, chiar pentru scena internaţională, europeană în orice caz. Şi a fost rezultatul întâlnirii a două interese: al României, care era proaspăt stat naţional unitar, şi al Vaticanului, care, după război, îşi dorea o capacitate sporită de influenţare a opiniei publice. Aşa s-a întâmplat că cele două părţi şi-au stabilit relaţiile diplomatice”, a mai spus Liviu-Petru Zăpârţan despre acest volum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *