5000 de liberali vor participa la Congresul Național al PNL din iunie

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

În urma ședinței Consiliului Național al PNL de sâmbătă, 4 martie, a fost stabilită data când va avea loc Congresul Partidului Național Liberal. La sedinta CN de la București, au luat cuvântul principalii lideri ai PNL. Reunirea CN PNL a avut loc în sala C.A. Rosetti de la Palatul Parlamentului. 

Astfel, Congresul PNL a fost votat cu unanimitate de voturi pentru data de 17 iunie 2017, la care vor lua parte un număr record de liberali – 5000 – a anunțat Raluca Turcan, președintele interimar al PNL. În urma acestui congres va fi ales noua conducere a partidului, pentru care în prezent și-au anunțat candidatura oficial doar Ludovic Orban și Cătălin Predoiu.

Reporterul Clujul Politic a urmărit sedinta CNL de astăzi și vă oferă principalele declarații.

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Busoi, a afirmat ca, daca era un Ionel Bratianu acum in PNL s-ar fi vazut, el sustinand ca liberalii trebuie sa se bazeze pe ceea ce au in partid, nu sa astepte liderul providential. 

In discursul rostit dupa validarea sa in functia de secretar general al formatiunii, Busoi a spus ca forta PNL va reveni din recastigarea procentelor de incredere ale electoratului si din organizatia interna. El a spus ca principala sa prioritate este sa inceapa sa discute cu organizatiile partidului pentru a discuta solutiile de recastigare a increderii electoratului. 

„Daca exista un Ionel Bratianu in acest moment in PNL s-ar fi vazut. Sunt insa politicieni cu experienta si capacitate de organizare in partid si trebuie sa ne bazam pe ce avem. Sa asteptam un lider providential nu face bine”, a sustinut Cristian Busoi.  

El a aratat ca „PNL are nevoie de mai putin orgoliu”, iar in spatele liderului partidului trebuie coagulata o echipa care sa reuneasca si oameni cu experienta cu oameni cu mai putina experienta, oameni care vorbesc mai bine cu oameni care se pricep mai bine la organizare. 

Busoi a sustinut ca toti acestia trebuie sa fie oameni din partid, pentru ca, desi dezchiderea spre exterior nu trebuie sa lipseasca, s-a vazut ca solutiile din exterior nu au fost bune.

Considerat favorit la șefie, Ludovic Orban a luat cuvântul, făcând apel la unitate și înțelepciune. 

„Cred că nimeni din PNL nu trebuie să aibă alt obiectiv decât victoria atunci când se va înscrie în orice competiție. Fiecare trebuie să îsi asume acest obiectiv. Nu vreau să mă uit spre trecut, vreau să mă uit spre viitor. Suntem datori să ținem minte de ce PNL a ajuns la 42% după alegerile prezidențiale, nu a reușit să obtină la parlamentare decât 20%. Dacă nu facem lucrul acesta nu vom avea înțelepciunea de a nu mai repeta greșelile făcute. Începând de astăzi conducerea centrală va tăcea, nu va mai lua decizii. Începând de astăzi cei care trebuie să vorbească și trei care să decidă soarta partidului sunteți voi, membrii PNL, voi care ați purtat toate bătăliile la firul ierbii, voi care știți ce spun oamenii despre PNL. Este misiunea voastră să vorbiți și să recredibilizați Partidul Național Liberal.

Fiecare membru al PNL trebuie analizat, trebuie apreciat după calitatea umană, după educația lui. Avem nevoie de unitate pentru a obține victoria. Avem nevoie de unitate care să genereze echipe. Avem nevoie de o susținere reciprocă între fiecare membru care compun echipa PNL. Vreau să vă asigur de câteva lucruri: eu sunt în campanie în PNL de când m-am înscris în partid, eu am participat alături de fiecare care au câștigat la toate alegerile. Sunt plin de cicatrici și schije pentru că niciodată nu m-am dat alături de la nicio bătălie.

Hai să fim cinstiți, trebuie să ne reprezinte în aparițiile publice acei oameni care au ce spune și știu să comunice, știu să empatizeze cu oamenii cărora li se adresează. Trimiterea la televiziuni nu trebuie să se facă pe pile, ci pe baza unei consultări a tuturor membrilor, pentru că altfel se va întâmpla ceea ce se întâmplă astăzi. Îmi dau seama că sunt unii colegi care nu numai că nu ne fac cinste, ci ne fac rău. Nimeni nu poate concura cu PNL în privința valorii umane de care dispune. Oameni buni, haideți să facem același lucru spre nivelul județean și național. În ceea ce mă privește, vă asigur că în toată această campanie nu îmi voi critica niciun concurent. Îi respect pe toți colegii mei de partid. Oricine se înscrie în cursă este binevenit. Cu cât este o competiție cu mai mulți oameni de valori este un lucru benefic. Această competiție este de fapt ocazia relansării Partidului Național Liberal. Eu pot să fac echipă cu orice membru al PNL, de asta echipa mea a fost și va rămâne Partidul Național Liberal. Nu fac nicio diferență între un membru al partidului. Alegeți-i pe cei mai buni, nu țineți cont de granița care există mental din cauza că suntem proveniți din două partide diferite.

După convenția națională, indiferent de rezulate, toți membrii PNL trebuie să fim implicați în îndeplinarea programului care va fi votat la CN. Am încredere că toți membrii ai partidului au capacitatea de a se implica în acest proiect, au inteligența și determinarea de a susține orice echipă care se va afla la conducere. Să vă de-a Dumnezeu mintea să îi alegeți pe cei mai buni”, a spus Ludovic Orban.

„Eu sunt mândru că sunt coleg cu toți membrii PNL. Eu vin dintr-un partid care a bătut singur și eu cred că acest partid trece încă prin chinurile acestea și nu cred că a fuzionat încă. Vom trece peste toate. Mai avem până peste 17 iunie și vom avea câte un conducător în fiecare locșor. Dar nu aud nimic despre bătălia cu PSD-ul. Avem o problemă cu o caracatiță care s-a întins peste România”, a spus si Cezar Preda

„Nu vreau să vă mai văd încrâncenați pentru că bătălia nu a început încă. Bătălia trebuie să o purtăm elegant, ca niște doamne și domni. Nu vă risipiți muniția. Pentru mine există oamenii care s-au bătut, nu există oameni peste medie. Responsabilitate, asta e important. Habar nu am ce veți face la statut, pe mine nu mă interesează, eu voi rămâne membru PNL. Doamnelor și domnilor, fără primari partidul este zero, ei fac parlamentarele, ei fac localele, ei fac totul, ei dau și ei iau. Vreau curaj de la următorul președinte, să aibă putere, pentru că avem un președinte puternic”, a declarat și Mircea Hava, primarul municipiului Alba-Iulia. 

„Reuniunea noastră de astăzi are mai de grabă o agendă internă, dar dați-mi voie să mă ocup mai întâi de PSD. Ei rămân adversarul nostru numărul 1 pentru că este pericolul numărul 1 pentru România Euro-Atlantică. PSD a câștigat alegerile mințind și amăgind poporul, printr-un program de guvernare mincinos. Nimeni nu îi contestă dreptul de a guverna, dar nu mai are dreptul moral de a o face. Prin minciună nu se poate obține un vot. PSD este partidul care a făcut praf reputația externă a României și relațiile ei internaționale, așa cum au făcut-o acum câteva zile. Mai ieri l-am văzut pe domnul Dragnea săind ca opărind de dragul Europei, dar ceea ce se întâmplă domnul Dragnea e că nu poți să fi în același timp și european și brazilian.

Mesajul meu principal pentru toată lumea e, întotdeauna, aveți încredere în valorile și resursele noastre. Dincolo de partid e o țară, iar România are nevoie de PNL reformat și integru, care să vorbească despre agenda oamenilor, despre lucrurile care au legătură cu cei care ne privesc. Așadar, viziunea mea care îmbrățișează PNL este aceea unui partid unit, acesta este principiul de bază.

Un principiu fundamental pe care îl văd care stă la baza partidului este parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis. Drumul nostru către guvernare trece prin alegerea lui Klaus Iohannis în 2019″, a susținut Cătălin Predoiu în fața audienței.

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a luat și el cuvântul, sublinind că PNL trebuie să se consolideze in spațiul politic. 

„La Cluj am reușit să păstrăm mai departe stindardul PNL, alături de Sibiu și Alba. Să ne de-a Dumnezeu gândul cel bun să alegem cel mai bun președinte. Trebuie să plecăm însă de la necesitatea de a conștientiza că am trecut la ultimul proces electoral printr-o situație neplăcută.

În același timp, dragi colegi, vă dau o veste bună, există viață și după moarte. Trebuie să demonstrăm că și în opoziție PNL este o voce a cetățenilor. Vedem acum un PSD nociv, care ne amanetează viitorul copiilor noștri, un partid care a creat dificultăți majore României în Europa.

Noi cei de la PNL avem datoria de a consolida spațiul politic. PSD a demonstrat că nu poate fi un partener serios de dialog pentru instituțiile europene. Noi cei din PNL avem datoria de a consolida dreapta românească. Este important să ne uităm în spate la greșelile trecutului pentru a nu mai fi repetate, dar este important să ne uităm în față la ceea ce ne unește. Am încredere în capacitatea voastră de a deveni cea mai importantă forță politică din România”, a declarat Daniel Buda. 

Dintre liberalii clujeni prezenți la CNL îi amintim și pe Alin Tișe, Maria Forna, Sorin Moldovan, Marius Nicoară, Adrian Oros, Horia Șulea, dar și alții.

Puteți asculta mai jos transmisiunea de la Consiliul Național al PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *