Alegeri prezidenţiale în Franţa: Emmanuel Macron vs. Marine Le Pen

Politica externa

Aproximativ 47,5 milioane de cetăţeni francezi sunt chemaţi la urne, duminică, în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, în care se confruntă candidatul proeuropean Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, un politician populist eurosceptic.

Cele 66.546 de secţii de votare se deschid la ora 8.00 (9.00, ora României). Cele mai multe secţii de votare se vor închide la ora 19.00 (20.00, ora României), dar în marile oraşe votul va continua până la ora 20.00 (21.00, ora României).

Scrutinul prezidenţial se desfăşoară sub regimul stării de urgenţă, instaurată în Franţa după o serie de atentate comise de reţeaua teroristă Stat Islamic şi soldate cu sute de morţi.

Peste 50.000 de agenţi de poliţie, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi pentru misiuni de ordine publică în ziua alegerilor, inclusiv 12.000 în zona metropolitană Paris.

Emmanuel Macron

Candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială) nu se consideră „nici de dreapta, nici de stânga”, ci mai degrabă un politician „pragmatic”. Are politici de stânga, în sensul menţinerii statului asistenţial, dar pledează pentru o serie de măsuri economice de dreapta. Emmanuel Macron propune subvenţii de 15.000 de euro companiilor care angajează persoane din suburbii defavorizate şi vrea o serie de măsuri pentru combaterea sărăciei. A promis reducerea datoriei suverane a Franţei cu 60 de miliarde de euro în următorii cinci ani, vrea relansarea agriculturii şi reducerea cu 120.000 de posturi a aparatului funcţionarilor de stat, conform cotidianului Le Parisien.

Emmanuel Macron susţine suplimentarea bugetului comun al Uniunii Europene, crearea unui guvern economic european, a unui parlament al zonei euro şi iniţierea unor consultări democratice în toate statele membre pentru reformarea proiectului politic comunitar.Emmanuel Macron pledează pentru suplimentarea cu 10.000 de agenţi a efectivelor Poliţiei şi Jandarmeriei, reorganizarea serviciilor de informaţii şi crearea unei structuri speciale pentru protejarea frontierelor Uniunii Europene. Macron vrea penitenciare speciale pentru teroriştii străini depistaţi în Franţa.

Marine Le Pen

Liderul formaţiunii populiste eurosceptice Frontul Naţional a promis restabilirea suveranităţii monetare, legislative, teritoriale şi economice a Franţei, anunţând un plan de renunţare la moneda euro şi de organizare a unui referendum privind apartenenţa Franţei la Uniunea Europeană.

Marine Le Pen, acuzată că a deturnat fonduri ale Parlamentului European şi că a postat imagini cu violenţe comise de reţeaua teroristă Stat Islamic, cere măsuri dure împotriva imigraţiei şi apărarea identităţii franceze.

Vrea şi ea reducerea datoriei suverane cu 60 de miliarde de euro, un sistem de control asupra investiţiilor străine şi reformarea legislaţiei în domeniul muncii. Marine Le Pen cere diminuarea tarifelor la gaze şi electricitate, instaurarea unui „protecţionism inteligent” şi garanţii suplimentare pentru depozitele bancare. Marine Le Pen vrea suplimentarea cu 15.000 de agenţi a efectivelor Poliţiei şi Jandarmeriei, creşterea bugetului pentru apărare până la 2% şi, treptat, la 3% din PIB, expulzarea imediată a infractorilor străini, intensificarea măsurilor de combatere a terorismului islamist (inclusiv prin deportarea automată a islamiştilor străini) şi contracararea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *