FOTO/VIDEO. 75 de ani de la constituirea grupului de partizani anticomuniști Șușman. Cum au aniversat monarhiștii clujeni

Slider Special
Vineri, 20 octombrie, s-au împlinit 75 de ani de la înființarea Grupului de partizani anticomuniști Șușman, în satul Răchițele, în munții Apuseni. Satul e în județul Cluj, comuna Mărgău. 
Cu această ocazia Clubul Monarhiștilor Clujeni a organizat un eveniment de amploare, o conferință comemorativă și a doua zi, sâmbătă, o excursie de patru ore pe Versantul Partizanilor, pe cărările unde au umblat aceștia,  și unde în trecut Clubul au înființat o troiță în cinstea fraților Șușman, care au murit prin incendiere, refuzând să se predea Securității statului comunist, fiind înconjurați într-o șură din satul Tranișu. A avut loc și o slujbă de pomenire la  Troița Grupului Șușman de pe Valea Firii, comuna Mărgău.
 
 
Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură Huedin. Au luat cuvântul:
 
Partened media: Clujul Cultural, Curierul de Cluj
 
”De mai mulți ani, poate de decenii, împotriva istoriei, ca parte fundamentală a timpului omenirii, sunt aruncate cuvinte de ocară, de dispreț. Din ignoranța sau rea credință, trecutul este redus la stadiul inutilității împovărătoare. Or, încercarea de cunoaștere a trecutului, dincolo de a fi o interesantă experiență cultural-estetică, poate îndeplini un rol esențialmente pragmatic: de refondare a premiselor prezentului și a viitorului.
Ca atare, „Povestirile Trecutului din Prezent” constituie o intenție de a vorbi și dezbate, în termeni simpli și agreabili, despre fapte ale istoriei și despre felul în care ele au participat sau participă la facerea prezentului.
În cursul anului 2023 s-au desfășurat trei asemenea întâlniri cordiale dedicate trecutului din prezent: 1990 – Primăvara de la București; Conflictul din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România; Grupul anticomunist „Teodor Șușman” – 75 de ani de la constituire”, a spus istoricul Cornel Jurju, președinteșe Clubului Monarhiștilor Clujeni.
”Cu ocazia dezbaterii au fost prezentate public, pentru prima dată 4 dintre icoanele pe sticlă pictate în anii clandestinității de către Teodor Șușman – junior”, a mai spus acesta.

Inițiatorul proiectului finanțat de Consiliul Județean este Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, organizatori fiind Liceul Teoretic „Octavian Goga”, Huedin, Fundația Corneliu Coposu, Fundația „Doina Cornea”, Asociația de Voluntari din Comuna Ciucea, Transilvania Regală, Fundația Culturală Memoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *